Meer blogberichten

Maak de nalatenschap bespreekbaar

 

Het bespreekbaar maken van de nalatenschap is verstandig
Regelmatig stel ik de vraag bij het maken van een financieel plan: “Verwacht u mogelijk op termijn een nalatenschap?” Deze vraag wekt vaak verbazing. Niet zozeer dat men er nooit over heeft nagedacht. Het is een soort valse schaamte. De erfenis van je ouders daar praten we niet graag over. Slechts weinig kinderen durven dit onderwerp met hun ouders bespreekbaar te maken. En de ouders vinden dat op hun beurt ook weer ongemakkelijk. Vaak overzien ze hun financiële situatie onvoldoende, weten ze niet hoe hoog mogelijk toekomstige zorgkosten zijn en hebben ze mogelijk het gevoel dat hun kinderen zich ook wel zonder de erfenis zullen redden.

Het bespreekbaar maken van de nalatenschap levert voordelen op
Als we tijdens dat gesprek dan iets meer de diepte in gaan en gezamenlijk proberen in te schatten wat het vermogen van de ouders is wordt het toch wel wat ongemakkelijk. Maar als ik een globale schatting heb en voorreken wat de erfbelastingclaim wordt en hoe die erfbelasting eventueel bespaard of beperkt kan worden, beseft mijn klant dat ze ‘eigenlijk’ met vader en/of moeder in gesprek moeten. En hoe groot is soms de verwarring als men tot de ontdekking komt dat de langstlevende vader of moeder technisch failliet kan zijn. Mijn verwondering is telkens groot wanneer ik teruggekoppeld krijg dat men niet weet hoe de erfenis van vader of moeder is afgewikkeld. De notaris heeft het geregeld: “dus het zal wel goed zijn”. Als we dan in een later stadium de akte van verdeling beoordelen en berekenen hoe hoog de overbedelingschuld inmiddels is, leidt dit meestal tot verrassende conclusies. Dan hebben we het nog niet gehad over de opeisbaarheid, eigen bijdragen verzorgingstehuis en overbodig geworden schenkingsplannen.

Döstädning, opruimen voor je dood gaat
Mijn advies is maak die nalatenschap bespreekbaar! En wellicht is het verstandig om nog verder te gaan. Döstädning! Nee, ik maak geen typefout. Döstädning is een woord voor een Zweeds gebruik om je materiële bezitting te ordenen tegen het eind van je leven. Probeer daar maar eens met je ouders over te beginnen. Opruimen voor je doodgaat. Kunstenares Margareta Magnusson heeft er zelfs een boekje over geschreven. In het boekje beschrijft ze hoe ouderen zich het best kunnen voorbereiden op hun eigen dood. En daar hoort opruimen voor je doodgaat, doodgewoon, bij! Hoe mooi is het om alleen de dingen over te houden waarmee je echt gelukkig bent. Geef de rest weg of verkoop het en benut de opbrengst voor een familiefeest. Voorkom dat na het overlijden de kringloopwinkel langs moet komen en hetgeen zij niet meenemen naar de stort moet. Geen familieruzies over wie alles moet opruimen of wie die prachtige gitaar erft. Bovendien is het als ouder een goede manier om jezelf en familie en vrienden voor te bereiden op je dood. “Het is een laagdrempelige manier om het gesprek daarover te beginnen Als je eenmaal begonnen bent je nalatenschap op te ruimen, wordt het zowel voor jezelf als voor je kinderen steeds makkelijker te accepteren dat je er op een gegeven moment niet meer zal zijn, aldus Magnusson”. Bovendien is het een mooi moment om de herinneringen te koesteren.

Durf de nalatenschap bespreekbaar te maken
Döstädning! In Nederland lijkt dit voor nu een stap te ver. Maar toch geloof ik dat dit ook in Nederland zijn weg kan vinden. Mijn boodschap voor nu is om in ieder geval het gesprek over de dood en de nalatenschap niet te vermijden maar juist bespreekbaar te maken. Hoe mooi is het dat het familievermogen in harmonie kan worden verdeeld en dat door financieel inzicht het mogelijk wordt om bij leven, met de warme hand, te schenken. De kinderen ervan te kunnen zien genieten en zo weinig als mogelijk erfbelasting dan wel schenkbelasting te betalen. Maak die erfenis dus bespreekbaar. En als wij daarbij een handje kunnen helpen maak dan gebruik van onze ervaring en expertise.

Wil je meer weten over het anticiperen op een nalatenschap neem dan contact met ons op via 055-5762524 of middels het contactformulier.

Bericht delen op:
| | Linkedin